Negengangenmenu

Twee jaar lang leken de media op een omgevallen apothekerskast. Elke dag was er aandacht voor AstraZeneca, Dexamethason, Moderna, Nadroparine en andere potige middelen die de dood buiten de deur dienden te houden. Een enkeling mompelde nog iets over een puntje aan de horizon. Maar dat bleek Ivermectine: het kwam te voet, ging te paard.

De pandemie is voorbij, de erfenis blijkt evenwel groot. Kale plekken in de stamboom, kwakkelende longcovid-patiënten, faillissementen. Op Marktplaats vind je nog volop handelspartijen overbodige mondkapjes – tegen elke aannemelijke hoestbui af te halen. Wel kampt de zorg met slinkende voorraden Ethicon en Vicryl. Dat is hechtdraad, dat niet alleen op de spoedeisende hulp van pas komt. De pandemie heeft ook akelige winkelhaken in het sociale weefsel veroorzaakt. Het nationale schaderapport: familieleden die elkaar mijden, vrienden die hun verbondenheid opdoekten, zelfs geliefden – zoals de chronisch zieke M. en antivaxxer T. uit Den Bosch – die wegens onverenigbaarheid van standpunten hun scheidingspapieren tekenden. Zo houdt Nederland lelijke scheuren aan corona over, waarbij het complotdenken voor extra rafels zorgt. Hoeveel kilometer hechtdraad is nodig om het sociale weefsel te herstellen?

Ook binnen de Bossche familie Baudoin dreigde littekenweefsel te ontstaan: niet meer bij elkaar op de koffie gaan, verjaardagsfeestjes mijden en kwaojtongen. Maar de goede wil won. In de zomer van 2022 begonnen drie van de vijf broers en zussen een uitvoerige mailcorrespondentie over complotdenken en corona. De deelnemers: kinderdagverblijfmedewerker Caro, chauffeur Jeroen en kunstenaar Joris, allen tussen de 60 en 64 jaar. Na een half jaar schrijven lagen ze uitgeteld in de touwen van de taal. Maar wel opgelucht: ze hadden elkaar flink de waarheid of alternatieven verteld, ruzie gemaakt, toenadering en zelfs begrip getoond.

Uit hun mailwisseling hebben ze het verrukkelijke boek Het Negengangenmenu samengesteld. Elke gang correspondeert met een thema. Zo gaat het ‘koude voorgerecht met grafeenoxide’ over wetenschap versus fabeltjesfuiken en komen bij de ‘Asperges Zeneca, ei en boterjus’ de vaccins aan bod. Verder zijn er gepeperde gedachtewisselingen over vertrouwen, media, achterdocht en WEF. Ter geruststelling: ook het WK Voetbal, pratende koffieautomaten, intuïtie, Telegram, Lange Frans, de flexibiliteit van heipalen, Red Bull, Chinezen, de rugstreeppad en een potje poolbiljart komen ter sprake.

Op de recente boekpresentatie schoven zeventig familieleden en bekenden voor een negengangenmaal aan tafel. Inclusief wedstrijdje: maak woordjes uit de soep met lettervermicelli. Winnaar werd Annick, die na lang pitsen ‘Er is hoop’ op haar servet legde. Laten drogen, inlijsten, lang naar blijven kijken.

________

Publicatie in Brabants Dagblad: 1 maart 2023.