Blauw vogeltje [deel 3, slot]

Volgens de Nationale Vogeltelling zitten er zeven blue birds in het stadhuis. Vier kwamen er in eerdere stadskronieken aan bod, vandaag de drie laatste. Alle ogen op: twitteraar Roy Geers (Rosmalens Belang). Hij is wethouder voor Wijken, Dorpen en Bereikbaarheid, volgt 1.270 accounts en heeft zelf 1.853 volgers. Zijn profielfoto is een fascinerend beeldraadsel: de wethouder staat met een vuurbal te jongleren – een volleerd smid zou goedkeurend knikken. Is het Roy's gave om ijzer te smeden als het heet is? Of wil hij zichzelf als asbestproof bestuurder etaleren, standing the heat?

Enkele van zijn Twitter-onderwerpen: flitskasten, oog voor wiebelzielen en struikelaars, verduurzaming, Oekraïne en bezorgdheid om maatschappelijke afhakers. Sympathiek: als inwoner van Empel (vanaf zondag ’t Slotgat) prijst hij de Oeteldonkse statiegeldbeker aan. Wel overdrijft Roy soms. Zo noemt hij het centrum van Rosmalen bruisend, een kwalificatie waarvoor toch minstens drie pallets met kratten Spa gelijktijdig moeten omvallen.

Zijn twitterende collega Ralph Geers (VVD), die 1.154 volgers heeft, is wethouder Economie, Leefomgeving en Milieuzaken. Zelf volgt hij 429 mensen, onder wie de Nederlandse ambassadeur in Engeland, de generale abt van de Orde van Cisterciënzers en satire-account De Speld. Waar hij zoal over schrijft: data, knagende bevers, parkeerhunker, innovatie en het belang van goede lokale journalistiek. Ralph is een loyale, realistische man. Dat bewijst ook zijn laatste tweet, die de zoektocht van het college naar opvang voor zeshonderd vluchtelingen ondersteunt. Mochten Hanneke Welten en andere VVD-raadsleden eczeem van die ruimhartigheid krijgen: de huid insmeren met natte havermout is een oud Afrikaans huismiddeltje tegen jeuk. Driemaal daags, met kiel aan wat vaker.

De laatste, de hekjessluiter – op z'n Twitters ##-sluiter – is wethouder Pieter Paul Slikker (PvdA). Hij heeft 3.737 volgers en volgt zelf 2.586 zielen. In zijn portefeuille zitten Wonen, Zorg en Bestuurlijke vernieuwing. Is dat in volgorde van belangrijkheid? Aanvechtbaar: het Bossche woningtekort oplossen is een halszaak, maar het huis van de democratie voor schimmel en vandalisme behoeden niet minder. Wat Pieter Paul zoal boos maakt: dunbierlonen voor Heineken-arbeiders; een hakenkruisvlag bij een boerenprotest; uitbuiting van post- en pakketbezorgers. Opvallend: evenals wethouder Mike van der Geld (D66) volgt hij Extinction Rebellion. Tegelijkertijd sleutelt Pieter Paul in z'n vrije tijd graag aan auto’s. Om ze onklaar te maken?

Uit zijn tweets spreekt veel bouwlust. Zelfs zijn initialen verwijzen ernaar: PPS staat voor publiek-private samenwerking tussen overheden en marktpartijen in bouwprojecten. Dankzij PPS'en kwamen Pettelaarpark, Paleiskwartier en Haverleij van de grond, al levert dat zelden gedroomde PvdA-bolwerken op, hoor je Slikker mompelen. Van PPS naar PS: benieuwd wat de wethouders op 15 maart gaan tweeten.

____

Publicatie in Brabants Dagblad: 15 februari 2023. Eerdere delen over burgemeester Jack Mikkers op Twitter: www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2023/01/17/de-vogel-met-de-ambtsketen. Over de wethouders Marianne van der Sloot [CDA] Mike van der Geld [D66] en Ufuk Kâhya [GL] op Twitter: www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2023/02/01/tsjilpen-2