Gulden snede [2]

Twee weken geleden schreef ik dat Den Bosch een bijna volmaakte stad is. Dat is het voor zo'n 97,8 procent, schat ik. Nee, geen honderd procent. Godzijdank niet: een Bosschenaar die geen enkele reden meer heeft om te mauwen of te verlangen, is ten dode opgeschreven – ook buiten Allerzielen. De reden voor m'n lofzang? Den Bosch is een levend voorbeeld van de gulden snede. Dat is de wiskundige verhouding voor harmonie, evenwicht en volmaaktheid. Om uw haperende geheugen te helpen – want de thermostaat elke dag op vijftien verlaagt de hersenactiviteit tot schildpadniveau: de gulden snede staat voor 5:8 oftewel 1 staat tot 1,61803. Niet alleen de schilders Michelangelo en Da Vinci pasten die goddelijke maatverhouding toe, maar ook architecten van de zogeheten Bossche School, waar de San Salvatorkerk en het Sint-Janslyceum sublieme uitingen van zijn.

De meesterlijke maat van Den Bosch is geen geheim. Hij is voor iedereen zichtbaar: de stad verenigt dorpse overzichtelijkheid en stadse allure. Niet te benauwd, niet te verdrinkerig groot. Zo benadert 073 het hoogst bereikbare, met name in ruimtelijke en sociale zin. Toch veroorzaakt die voorspoed een merkwaardig probleem. Terwijl citymarketeers in gemeenten als Hengelo, Beverwijk of Heerlen mismoedig naar therapie, tequila of tak en touw snakken – want is het geen pretje om de hel aan te moeten prijzen – beseffen hun bedrukte Bossche collega’s dat een stad ook te geliefd kan raken. Sinds een jaar of twintig is Den Bosch de lellebel onder de steden. Een allemansvriend die lacht en sjanst met elke voorbijganger. Twee gevolgen: een binnenstad die regelmatig onder bezoekers en evenementen bezwijkt en torenhoge huizenprijzen. Nu de postcodes van het paradijs – 5211 AA tot 5392 PD – ook in de Randstad zijn uitgelekt, begint het Bossche woningtekort nog harder te nijpen.

Toch weegt het niet op tegen het geluk van leven in een guldensnedegebied. Om dat te vieren, schonk ik een glas wijn in. Na vier glazen – sorry, ik ben een Bosschenaar – keek ik nog eens naar het intrigerende guldensnedegetal 1,61803. Opeens versprong de komma en gaf de cijferreeks een geheim prijs: 161.803? Dat moet haast wel het volmaakte inwonertal zijn. Zijn we al met zovelen? Ik deed navraag bij Burgerzaken, waar de boekhouders van leven en dood werken. Met een potloodje turven zij elke geboorte. Bij sterfgevallen halen ze de gum der genade uit de lade om een streepje te wissen. Zelfs verhuizingen houden ze bij. De laatste stand: Den Bosch telt 158.392 inwoners. Als de gemeente met nog 3.411 zielen groeit, is het volmaakte aantal van 161.803 bereikt. Lastige opgave? Welnee, een makkie. In Den Bosch vermeerdert geluk zichzelf, zeker in wintertijd met de thermostaat op vijftien.

____

Publicatie Brabants Dagblad: 2 november 2022. Dit is deel 2 van een tweeluik. Deel  vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2022/10/19/gulden-snede-1