Toon mij uw modem en ik zeg u wie u bent [3]

Soms lijkt een stadschroniqueur op een volkenkundige. Het grote geluk: Bosschenaren laten zich eenvoudig in het wild bestuderen. Ze zijn ontmoetingsgezind, zelden kannibalistisch en in groten getale beschikbaar. Wat het onderzoek vergemakkelijkt, is dat ze amper nomadisch bloed hebben. Zet een Bosschenaar begin april onder een partytent en eind september zit-ie er nog.

Toch blijven er genoeg studievragen over. De lastigste: vallen Bosschenaren onder homo sapiens of hebben ze in hun eigengereidheid al vroegtijdig een afslag in de evolutie genomen? Sinds 2010 voerde ik diverse veldonderzoeken uit. Ik telde de talloze rolluiken in deze stad die zo trots op haar gastvrijheid is, ging een zomer lang 'embedded' bij de Bossche politie, en viste uit in welke wijken het percentage afgehaakte burgers het hoogst is. Meest vermakelijke expeditie: afgelopen juni fietste ik 39,4 kilometer door straten om namen van wifinetwerken te vangen. De Bosschenaar, zo stelde ik in twee eerdere stadskronieken vast, ziet de naam van zijn KPN- of Ziggo-modem vooral als visitekaartje, grapjasdiploma, waarschuwing, uitnodiging of klaagmuur. Nalezen? Dat kan, op deze website. 

Vandaag het laatste deel. Nogal wat Bossche wifinamen drukken feestzin uit. Een kleine greep: KnallenMetDieHap [Graafsewijk], Beetje dansen op de Gassel [binnenstad], Fontain Of Joy [Rompert], Hier schijnt de zon [De Vliert], Feestcafé 't Mandje [Paleiskwartier] en Stamkroeg [Aawijk]. Een bron van ergernis is haperende wifi: Digitale Zandweg [Kruiskamp], Geen verbinding [Boschveld] en – in de binnenstad – Paleolitisch Netwerk [oftewel: uit de steentijd]. Een glimlachnaam is 99-Problems-But-My-WiFi-Aint-One [binnenstad].

Calorierijk zijn de vele wifinamen rond eten en drinken. Van KortPittigKroketje [binnenstad], Whiskey met Suiker [Zuid] en Gehaktbal uit de jus [Orthen-Links] tot Pudding! [De Vliert], Vlammetjes [Deuteren] en BamiNasi [Rosmalen]. Niet te tellen: BosscheBollen. Een erevermelding verdient de wifinaam OpaBierOmaWijn [Kruiskamp].

Talloos zijn de verwijzingen naar films, waaronder HomeAlone [Veemarktkwartier], Dora The Internet Explorer [Aawijk], The Matrix [Kruiskamp], Free Willy [Rompert] en Ekki-Ekki-Ekki-Ekki-Ptang [Veemarktkwartier], een kolderzin uit Monty Python. Al net zo vreemd: op West heet een wifinetwerk Doornsteeltje, maar een Repelroosje is nergens te bekennen.

Verder is 073 dol op dieren: van TienVarkens [Rosmalen], Goudvis [Orthen-Rechts] en Lammergier34 [Zuid] tot Cyberjoekel [Boschveld], De Gezusters Hamster [Rosmalen] en Dronken Koala [Orthen-Links].

Als slotakkoord drie muzikale wifinamen: En Nou Die Hèndjes De Lucht In [Deuteren], OurHouseInTheMiddleOfFourStreets [een knipoog naar Madness, de Vliert] en Mag het licht uit? [Hofstad] van De Dijk. Ja, dat mag. Klik.

______

Publicatie Brabants Dagblad: 13 juli 2022. Dit is het slot van een drieluik. Deel 1 vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2022/07/13/toon-mij-uw-modem-en-ik-zeg-u-wie-u-bent-deel-1-1  Deel 2: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2022/07/13/toon-mij-uw-modem-en-ik-zeg-u-wie-u-bent-deel-2