Boekenbezorger

Bosschenaren zijn geen schrijvers. In deze stad zwemmen wel inktvissen rond, maar van een school kun je amper spreken. Bosschenaren zijn vooral lezers. Tijdens de gedwongen sluiting van boekhandel Heinen – de regering vindt McDonald’s essentiëler dan boeken – regent het dan ook bestellingen. Sinds kort kriskrassen dertien schrijvers, illustratoren en andere makers door de stad. Met pakjes, van Heinen. De koeriersactie is een steunbetuiging aan de Bossche boekhandel.

Op pad, met stampvolle fietstassen. Op Zuid opent Jacqueline de voordeur. Haar aanschaf: Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Záfon. Met 928 pagina’s een pil die de bitterheid van de pandemie niet verdrijft, maar wel versuikert. Extra troost: sinds 2009 woont Jacqueline deels in Barcelona, waar de roman zich afspeelt.

Honderd meter verder verwelkomt Hannie de bezorger. Binnen krijgt haar nietsvermoedende Gerard het boek Wie kies je om te zijn cadeau. Die titel verleidt tot antwoord, erkent de ontvanger. Hij zou wel Jacques Brel willen zijn.

Op de Ovidiuslaan neemt meneer Louis de roman Verwilderd van Richard Powers in ontvangst. Hij is oud-docent klassieke talen. Mooie tijd: schrijver Frans Thomése en componist Michel Mudde waren zijn leerlingen.

Het pakje voor Marieke in Hintham vergt tact. Twee boeken, voor haar zoontje. Vrijdag is hij jarig, nu staat hij vorsend naast haar. ‘Roald Dahl’, pent Marieke heimelijk in het schrijfblokje van de bezorger.

Meer openlijke vreugde: Björn in Rosmalen is blij met Renegades van Obama en Springsteen; Joyce op de Rompert bijt zich door de lockdown met Vrij van Lea Ypi en Troost van Michael Ignatieff; schooljuf Annemieke uit de Orthenpoort begroet Het boek dat niet gelezen mag worden van David Sundin. 

In de Muntel schenkt Klaas thee in voor de kleumende bezorger. Zijn dochtertje Filippa hakt een gebakje van De Rouw in drieën. Om te delen. Het bestelde boek? Pandemocratie van socioloog Willem Schinkel, die covid-19 niet los ziet van onze omgang met de aarde.

Weer buiten. De bezorger kijkt bezorgd na het lezen van de lucht. De hemel herinnert aan de verraderlijke dichtbundeltitel Het houdt op met zachtjes regenen van Cees Buddingh.

Nat naar de Kruiskamp, doorweekt naar Engelen. Klant Ernst-Jan heeft twee kilo en elf gram confetti besteld. Zo zwaar weegt Ooit, het fotoboek van Marc Bolsius over Oeteldonk. De koper, die bij Heineken werkt, gaat zich met pils en een polonaise van pixels op carnaval verheugen.

Op de Haverleij wacht het laatste adres. Ook Wampie heeft Wie kies je om te zijn besteld. Wie zij wil zijn? Inmiddels mezelf, zegt de eenenzeventigjarige vrouw.

Maandagavond in lockdowntijd, naar huis. Lege tassen, uitgestorven stad. De mens is niet meer dan een boekenlegger in de eeuwigheid.

___________

Publicatie in Brabants Dagblad: 5 januari 2022. Deelnemers aan het fietskoerierproject zijn Annemarie Bon, Jeroen Thijssen, Frans van Gaal, Vital Meij, Kees van den Oord, Ton van den Bergh, Cokky van Dongen, Brigitte de Swart, Sandra Klaassen, Marijn Olislagers, Hennie Molenaar, Miesjel van Gerwen en Eric Alink.