In tijden van struif

Rijksweg-Zuid is de parallelweg van de A59, tussen het Autotron en Vinkel. Halverwege leidt een modderige afslag naar een voormalig kantoorpand. Het is een pension voor Roemenen, Bulgaren en Polen. Via de Gelderse uitzendgigant Horizon Meat Services werken ze in de Brabantse vleesindustrie. Hun levensgeluk is zelden een onsje meer. Dat bewees ook arbeidsmigrant T. uit Roemenië. Op 11 oktober 2017 verhing hij zich tussen de acht kliko’s van het pension in Vinkel.

Krap een dag eerder had het kabinet-Rutte III het regeerakkoord gepresenteerd. Het heette ‘Vertrouwen in de toekomst’. Wat Nederland nog moest ontdekken, voorvoelde T. al: een veel te opgewekte titel. Zijn mismoedigheid was gerechtvaardigd. Eerder die week had zijn Roemeense vrouw hun huwelijk opgedoekt. Met een telefoontje, waarna T. geestelijk in een vrije val kwam. De gemeente verzorgde zijn sobere uitvaart. Het grafboeket dat Horizon Meat Services beloofde, is pas vier jaar onderweg.

De kans dat Rijksweg-Zuid ooit bezoek van de Postcodeloterij zal krijgen, lijkt onverminderd klein. Ook eind december 2021 is vrolijkheid niet het unique selling point van deze plek. Langs het pension voert een pad naar een kaal veld. Het is het oude terrein van kippenfokkerij Hypeco. Alleen treurnis heeft hier vrije uitloop. Achter de hekken hangt een beveiligingscamera, die stalen rijplaten, hippende kauwtjes en leegte bewaakt.

Op deze locatie komt de noodopvang voor maximaal driehonderd vluchtelingen uit met name Afghanistan en Syrië. De opbouw kan beginnen, nu van dassenburchten en asbest op de locatie geen sprake is. Tijdelijk krijgen de vluchtelingen onderdak in tenten met stapelbedden, sanitair, een wasmachinehok en ruimten voor eten, recreatie en taalles. Een ruimhartig kerstgebaar van de gemeente, nu vluchtelingen vergeefs bij herbergen aankloppen. Lockdown, potdicht. Navolging van Jozef en Maria – in een stal bivakkeren – is in Brabant vanwege de hoge concentraties ammoniak en kans op Q-koorts en varkenspest evenmin raadzaam.

Nagenoeg eensluidend verwelkomt de gemeenteraad de noodopvang. Wel probeerde de PVV eeuwenoude Bossche barmhartigheid te blokkeren. De methode: jezelf in raadsvragen opwerpen als ongekende beschermer van flora en fauna. De eenmansfractie vreesde dat stikstofuitstoot van dieselaggregaten op de opvang zowel het Bossche Broek als Vlijmens Ven zou kunnen schaden. Voor de kenners: die natuurgebieden liggen respectievelijk zeven en elf kilometer verderop.

Los van het feit dat de noodopvang geen dieselaggregaten krijgt – in 2015 en 2016 ontbraken ze ook op het Autotron – scoort de PVV met haar raadsvragen 12,0 op de schaal van Schijnheil. Het maximum dat hypocrisie kent, al zijn de PVV-vragen aanleiding voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen om verruiming van de schaal te overwegen.

Tot die tijd geldt vooral breekbaarheid. De kippen van Hypeco zijn vertrokken, de eierschalige verhalen naderen.

_______

Publicatie in Brabants Dagblad: 29 december 2021.