Film

Slagen wil iedereen. Maar in de gelijknamige Bossche wijk is maatschappelijk succes niet vanzelfsprekend. Soms mislukken levens van wijkbewoners nog voordat ze werkelijk begonnen zijn. Zoals afgelopen zaterdagavond, rond kwart voor acht. Terwijl 222.000 kijkers het rouwverwerkingsprogramma ‘Ik mis je’ op Nederland 1 volgen, raakt een 20-jarige vrouw bij een steekpartij op de Slagen zwaargewond. Ze vlucht naar de buren, waar ze sterft. De verdachte is haar 21-jarige halfzus, die beelden van de steekpartij live op de Instagram-account van haar beautybedrijfje uitzendt.

Een kwartier na de Bossche tragedie trakteert RTL5 op fik, angst, tranen in een realityserie over de brandweer. Om 20.30 toont SBS6 haar realityprogramma ‘Het Jachtseizoen’, waarin mensen uit handen van hun achtervolgers moeten blijven. Times have changed: bij de feestelijke oplevering van nieuwbouwwijk de Slagen in 1970 was de wereld nog overzichtelijk. Je had de werkelijkheid en je had films met acteurs. Nu wisselen die twee constant stuivertje. Echt oogt nep, fake lijkt feit. Het Instagram-filmpje van de verdachte had geen aftiteling.

Maandagmiddag, op de Slagen. Rood-wit afzetlint en geblindeerde hekken markeren de onheilsplek. Er liggen zes bossen bloemen. Lange rozenstelen, schuin afgesneden levens. Twee veiligheidsbeambten, uit Wageningen en de Achterhoek, houden de wacht. Ze prijzen de buurt: koffie, toiletbezoek – deuren zwaaien hier gastvrij open, ook als je niet zwaargewond bent. Toch scoort de Slagen ondermaats in de Wijk- en buurtmonitor 2020 van de gemeente. Van leefomgeving tot inkomen: het is geen hosanna. De helft van de 1.535 bewoners is laagopgeleid, velen zijn arm. Een vergrijzende wijk ook: 49% is vijftig-plusser. Van de woningen is 89% verouderde sociale huur. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 was de PVV de buurtfavoriet.

Wie de Slagen verkent, ziet wegrottend tuinmeubilair, lege lachgascapsules en een verbrijzeld raam dat met planken is dichtgespijkerd. Maar ook: kunststofvlinders, goedlachse tuinkabouters en een Tunesisch tegeltableau met kamelen. Opvallend zijn de vele trampolines – elke mens wil hogerop komen – en het rondslingerend oud ijzer, waaronder negen Go-scooters, drie winkelwagentjes en een verregende koelkast.

Een paradijs is deze buurt niet, maar evenmin een exclusieve plek voor moord en doodslag. Als je vrouw bent, loeren overal levensdelicten. Sinds zomer 2019 zijn in Den Bosch al vier vrouwen om het leven gebracht – op West, in Rosmalen, de Ploossche Hof en nu de Slagen. De daders op een rij: een echtgenoot, een zoon, een partner en – vooralsnog verdachte – een halfzus. Den Bosch is stad van feesten, funshoppen en femicide.

‘Hier waak ik’, waarschuwt een getekende herdershond op Eerste Slagen 58. Ook op Zesde Slagen 33 hangt een bordje met een bijter. De royale tekst ademt veiligheid: ‘Ik waak voor de hele buurt’. Nou ja, behalve op zaterdagavonden, als Nederland reality-tv kijkt.

_________

Publicatie Brabants Dagblad: 27 oktober 2021