Kasteel

In een cirkel van twaalf kilometer rond Den Bosch staan maar liefst zeven kleine en grote kastelen: Maurick in Vught, de Wamberg bij Berlicum, Nieuw-Herlaer in Sint-Michielgestel, Onsenoort boven Nieuwkuijk, Nemerlaer bij Haaren en de kastelen van Heeswijk en Ammerzoden. Dat de Brabantse hoofdstad zelf nooit een burcht heeft gehad, is niet verwonderlijk. Ridderlijkheid is geen uitgesproken Bossche eigenschap.

Weliswaar beweren drie gevelbordjes in de Hinthamerstraat dat ze aan een kasteel hangen – dat van Ravenstein, Helmont en van jonkheer Geerling van den Bosch – maar dat is Bossche grootbekkerij. Er hebben nooit kastelen gestaan. Ook de naam Ridderstraat misleidt. Zij is zo smal dat zelfs een pony zich vastloopt. Bovendien wekt feestcafé Lalalaa weinig associaties met jonkvrouwen.

Maar afgunst maakt vindingrijk. Exact vijftig jaar geleden lijfde Den Bosch de dorpen Engelen en Empel in. Voortaan lag kasteeltje Meerwijk op Bosch grondgebied. Met de latere bouw van kastelenwijk Haverleij verstevigde de stad haar aanspraak op adellijkheid. Valse schijn, leert kasteeltje Meerwijk. Lang deed dit potsierlijke optrekje in Tudorstijl als bordeel dienst. Met succes, zelfs Fats Domino, Roy Orbison en Bill Haley traden er op.

Maar na the rise kwam the fall. In 1979 figureerde het lustslot als decor voor de pornofilm Brabantse nachten zijn nat – sorry, geparfumeerder valt het niet te maken. Op internet slingeren nog wat schokkerige kopieën rond. Het script – al is dat een wat al te deftig woord voor het verhaaltje: twee morsige handelsreizigers-met-kapotte-auto bellen bij kasteeltje Meerwijk aan. Of ze kunnen overnachten? Zeker wel! Maar al na zes minuten ga je naar de verlossende komst van de Wegenwacht verlangen.

In 2006 werd zakenman Timo Bosma voor 99% eigenaar en bewoner van het kasteel – zijn vrouw kreeg de resterende procent. Vanaf 2018 verzorgde zijn Special Event Management BV feesten voor dikdoeners die niet in de kaartenbak van de Voedselbank voorkomen. Maar in september 2020 is de boel failliet verklaard. Het rapport van de curator meldt een banksaldo van zeventien euro en een schamele voorraad die uit enkele kratten fris en een paar dozen wijn bestaat. Eind 2020 is een deel van de boedel geveild, waaronder negen koi-karpers en de mechanische waarzegpop Zultan, een attractie op feesten en partijen.

Of Zultan ook de moeizame verkoopbaarheid van Meerwijk heeft voorspeld, is onbekend. Al bijna een jaar staat het te koop. Voor 2,75 miljoen euro. Wel ligt er een bod van chocolatier Mark Vaneker uit Almere. Twee miljoen euro, plus een doos bonbons. De exploitatie van het hapjedansjedrankjekasteel heeft hij al overgenomen. Voortaan zonder vuurwerk, is zijn belofte. Fijn, want op 4 september leek Meerwijk te ontploffen. Een ingehuurd vuurwerkbedrijf uit het Duitse Kleef bezegelde het einde van een kasteelfeest met een buiten-alle-proporties-show. Tegen middernacht, in natuurgebied. Motto: fuck you. Geld is de slotgracht van alle tijden.

____

Publicatie in Brabants Dagblad: 15 september 2021