Gekte [2]

De strijd om woonruimte is bitterder dan kinine. Dat medicijn onderdrukt koorts. Maar tegen de oververhitting van de lokale huizenmarkt is niets opgewassen. Op Funda stonden gisteren [22 juni 2021] 396 woningen in de gemeente Den Bosch te koop. Als je een verkwikkende pot gemberthee zet en drie kwartier rekent, weet je de gemiddelde prijs van dat aanbod. Die is: 539.224 euro exclusief het overbieden dat traditie is geworden. Een godsvermogen, dat alle begrip en redelijkheid tart in de stad die gastvrij zegt te zijn. 

Op de Kruiskamp ben je relatief het goedkoopst onder de pannen. Voor minder dan twee ton heb je een “verzorgde topwoning” op de Churchillaan. Het gaat om een sobere maisonette boven grillroom Alanya. Dag en nacht verzekerd van een vakantiegevoel, inclusief de geur van tijm, koriander en cayennepeper. Elders op de Kruiskamp, in de Helmondstraat, koop je voor 250.000 euro een eenvoudig rijtjeshuis. Het is niet duidelijk of de onbehaaglijkheidskorting daar al vanaf is. Zou fair zijn, in een straat die je elke dag aan Helmond herinnert.

Verrukkelijk zijn de teksten die het Bossche vastgoed aanprijzen. Voorbeeld: een klein woonhuis aan de Palmboomstraat. Volkomen uitgeleefd, vertellen de foto’s. “Te moderniseren”, schrijft de makelaar droogjes. Ook het morsige binnenplaatsje hoeft geen beletsel te zijn: “Vanuit het zolderraam is er zicht op de rivier de Aa, waarlangs gewandeld kan worden.” Sowieso denkt de makelaar graag out of the box: “De berging is ideaal voor het stallen van fietsen.” Een wietplantage kan altijd nog.

Meer vastgoedlyriek: een woning in de Kerkstraat voor 1.575.000 euro heeft een “schitterend in stijl aangelegde tuin. “Een plaatje!”, kraait Funda. De foto’s tonen een tegelvlakte die zelfs steenmarters en rotsvlinders te gortig zou zijn. Kostelijk is ook de aanprijzing van het Oude Veerhuis bij Bokhoven. Vraagprijs: 2,1 miljoen, inclusief “een panorama als bij de Lorelei.” Hûh? Dat was de zingende maagd die schippers liet vergaan. In de Rijn. Dit is de Maas. Wel een geruststellend vooruitzicht: “U ligt met uw eigen luxueuze jacht, als een zwaan afgemeerd, aan uw robuuste steiger.” De meest kolderieke vastgoedzin geldt voor een appartement van anderhalf miljoen euro op de Zuidwal. Het ligt “nabij het theater”. Dat klopt. Als je de A2 pakt, ben je volgens Google Maps in 31 minuten bij Schouwburg Eindhoven. Het theater in Den Bosch zelf is al maanden dicht en half gesloopt, na elf jaar beleidsmatig tobben, marchanderen en soebatten.

Het duurste is de stadsvilla op Oude Dieze 5 inclusief koetshuis en gastenverblijf. Zes-en-een-half miljoen euro oftewel 10.700 euro per vierkante meter. Kortom: de grond onder de hondenmand voor een chihuahua doet 5.350 euro; die voor een kalfshond 21.400 euro. Wel is het gehele pand uitgerust met een puike alarminstallatie. Achterliggende filosofie: hoe meer een mens bezit, hoe groter de angst voor verlies. 

_____

Publicatie in Brabants Dagblad: 23 juni 2021. Dit is deel 2 van een drieluik over de woningmarkt. Deel 1 vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/06/09/gekte-1 Dit is deel 3: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/07/21/gekte-slot Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite najaar 2021 weer in gebruik worden genomen.