Lockdown

Hoge besmettingsgraad, lage omzetten. Dat is de wet van Corona. Om lockdowndown van te raken, verzuchten ondernemers. Of redden ze zich? Tijd voor een verkenning op de fiets. Eerste halte: Pannenkoekengoed in Orthen. Begin 2020 begon eigenaar Victor zijn knibbelknabbelknuisje in voormalig café Schutterswelvaren. Timing? Matig. Alleen tussen twee lockdowns in kon hij open. Nu heeft-ie een drive-in ingericht. Met afhaalraam, voor pannenkoeken en spareribs. Als blikvanger staat een knalrode tractor – merk: Porsche – op een betonnen sokkel. Cadeautje van zijn boerebroer uit de Betuwe. Wel is de motor onklaar gemaakt. Voor je het weet staat-ie op het Malieveld.

Minder falderalderiere ademt feestwinkel Las aan de Aartshertogenlaan. Het is er grafdonker. Weliswaar ligt in de vitrine een goedlachse oetel, maar bij vier carnavaleske etalagepoppen ontbreken de benen. Geen onoverkomelijke beperking, nu de polonaise een jaar is uitgesteld. Bovendien roept ‘Oeteldonk borrelt’, het carnavalsthema van 2021, grotendeels verdrietige associaties op. Zeker, Oeteldonk borrelt. Maar niet van levenslust. Eerder van duizenden liters koolzuur, die in bierkelders vergeefs op bevrijding wachten.

Vrolijker oogt de tijdelijke frietbar Maria, in het Mariapaviljoen achter de Tolbrug. Op een houten plaat is Onze Lieve Vrouwe geschilderd, met een dampende offerande in haar handen: een bakje friet, ongetwijfeld in heilig oliesel gebakken.

Muisstil is het bij Basic-Fit aan de Pastoor de Kroonstraat. Binnen hangen de haltergewichten te verstoffen. Tijdelijk is het leven al zwaar genoeg. Toch beweegt Den Bosch. Op het Loeffplein denderen skaters van een verhoging af; in de Visstraat passeren vijf hijgende joggers; bij de Sint-Jan wachten drie kleumende maaltijdbezorgers op fietsritten.

Opvallendste afwezige in de stad is de logica. Want waarom vallen de Jamin en twee bonbonwinkels onder ‘essentiële zaken’ en de boekwinkel niet? De enige troost voor verwoede lezers: ook drogisten verkopen dikke pillen. Sommige ondernemers hebben zowel de moed als hun rolluik laten zakken. Maar speelgoedwinkel Otten in de Nieuwstraat heeft zijn toegang in stijl geblokkeerd. Achter de voordeur staat een muur van Lego-dozen, gewijd aan Disney, Batman en Piraten. Waar blijft de GGD-Teststraat van Lego?

Gelukkig is er ook troost. Bij het bestuurscentrum Achter het Stadhuis hangen twee grote zeildoeken. Op elk staat een bemoedigende leus: ‘Gefundeerde kwaliteit sinds 1873’ en ‘Ook hier denken wij in oplossingen’. Toch aardig dat het stadsbestuur de bevolking een hart onder de riem wil steken. Alhoewel: is dit geen al te zelfvoldane marketing? Valt mee. De reclamedoeken blijken van een aannemer en een elektrobedrijf te zijn. In januari verbouwen ze het huis van de democratie. Fijn, geruststellend. Moet je ook aan verstandige vaklui overlaten, nooit aan rechtsradicalen met Viking-helmen.

______________

Publicatie Brabants Dagblad: 13 januari 2021. Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite medio 2021 weer in gebruik worden genomen.