Voorspellingen

Al anderhalf jaar dokteren de stadhuisbewoners op de toekomst van Den Bosch. Hoe moet het lokale paradijs eruitzien in 2035? Gaat dat ook lukken? Laat ik vijf voorspellingen over de komende vijftien jaar doen

1. Bij een volksraadpleging in 2021 keert 83,7% van de bevolking zich tegen de citymarketingkreet ’s-Hertogenbosch 2035, Stad van Ontmoeting. Veelgehoorde kritiek: oude wijn, nieuwe zakken. Dat klopt. Al begin jaren negentig struikelde je over billboards met ’s-Hertogenbosch, Ontmoetingsstad. Het is ook een lege leus, eentje uit de categorie Noordzee, Natte Zee. Want elke stad is een ontmoetingsstad, op drie uitzonderingen na: Almelo, Tsjernobyl en Desperado City uit het tweede album van Lucky Luke.

2. Medio 2025 lekt een ambtelijk rapport uit. Thema: het lastige imago van Datastad ’s-Hertogenbosch. Want de ict-sector is enthousiast, maar bij ‘datastad’ kijkt vrijwel elke Bosschenaar glazig. Veelzeggend zijn de reacties op de stedelijke campagne ‘Deel je data!’. Ruim achthonderd Bosschenaren sturen een kopie van hun verjaardagskalender, inclusief doorhalingen na scheiding, familieruzie of overlijden. Velen leveren bij het Stadsarchief oude agenda’s in. Zo’n drieduizend Bosschenaren mailen hun favoriete data. Veelgenoemd: 1 oktober 1882 [oprichting Oeteldonksche Club], 27 oktober 1944 [bevrijding Den Bosch] en 13 juni 1948 [BVV landskampioen]. Jongere data levert de gemeentelijke campagne niet op.

3. Het Museum der Onvoltooidheid trekt in 2026 maar liefst 176.400 bezoekers. Da’s knap voor een openingsjaar. Het gebouw, dat oorspronkelijk het nieuwe Theater aan de Parade had moeten worden, dankt zijn internationale allure aan het onaffe karakter. Architecten noemen het halfopen dak, de afwezigheid van enkele vloeren en trappen, maar ook de oprukkende wilde wingerd ronduit gedurfd.

Enerzijds blijft het sneu. Het had zo’n mooie schouwburg kunnen worden. Anderzijds was abrupte stillegging van de bouw in 2022 onvermijdelijk, na nieuwe budgetoverschrijdingen. Een troost: juist dankzij de ruwbouw komt het Museum der Onvoltooidheid verrassend uit de verf. Uniek voor Europa zijn de tentoongestelde maquettes van nooit uitgevoerde ontwerpen. Ook de jaarlijkse concertserie Onaffe Symfonieën, waaronder de Achtste van Schubert, de Negende van Brückner en de Tiende van Mahler, geven klasse aan het onvoltooide bouwwerk. De duizenden duiven die het casco bewonen, waarborgen een vederzachte akoestiek.

4. In zomer 2032 bestaat Asielzoekerscentrum Vinkel tien jaar. Vluchtelingen houden een bedankactie: in molen De Zwaan malen ze integratiegraan, dat ze huis aan huis aanbieden. Overal zwaaien deuren gastvrij open. Nou ja, bijna overal.

5. Bij haar 850-jarig bestaan in 2035 krijgt Den Bosch de landelijke onderscheiding Fijnste Stad van Nederland. Geen enkele Bosschenaar biedt tegenspraak – een historische zeldzaamheid.

_______________

Publicatie Brabants Dagblad: 9 december 2020. 

 Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite in 2021 weer in gebruik worden genomen.