2035

Bij de gemeente ’s-Hertogenbosch – onder ons: Den Bosch – is ruim een jaar geleden de toekomst herontdekt. Op de stadhuiszolder, achter vergeten beloftes waarvan het bladgoud had losgelaten. De toekomst oogde grijs. Ze lag onder gespreksstof, maar slechts een dun laagje: aan de toekomst zijn in Den Bosch nooit bijster veel woorden vuil gemaakt.

Het karkas van een stadsduif en wat muizenkeutels completeerden het stilleven. Vreemd: alles in Den Bosch dient schoon, opgemeten en gemonitord te zijn, maar de toekomst mocht op een rommelzolder verstoffen.Toch laat het zich verklaren. In deze stad gold het lang als waaghalzerij om verder te kijken dan de Heineken-jaarkalender. Echte liefhebbers van de toekomst vind je hier amper, op Bosschenaren met spinragfobie na. Maar die diagnose hoor je zelden.

In welk jaar de toekomst definitief naar de stadhuiszolder verdween? Daar is geen beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur voor nodig. Dat was 2015. Het toenmalige college zat zwaar in zijn maag met de Stadsessays. Vier externe deskundigen hadden over de toekomst van Den Bosch geschreven. Maar sommige conclusies waren zo gepeperd – “in zichzelf gekeerde, conservatieve bestuurscultuur” – dat de Stadsessays in duur oudpapier veranderden.

Gelukkig gooit het huidige college het over een andere boeg. Het wil vooruitkijken. Naar 2035 zelfs. Naar eigen zeggen wil het ruimte: “Om het bekende los te laten. Om grensverleggend te kunnen denken.” Van zulke grote woorden moet je een stuk afzagen om ze door de voordeur van het stadhuis te krijgen. Toch verdient dit college het voordeel van de twijfel, want er is serieus actie ondernomen. Twee bodes hebben de weggemoffelde toekomst van zolder gehaald, met een plumeau opgefrist en in de vergaderkamer van B&W verankerd. Onwrikbaar, met keilbouten. Dat is even wennen, zeggen bronnen. Als de aanblik te heftig wordt, vraagt een enkele wethouder om een stoelendans.

Wel heeft het zicht op de toekomst al koersbepalingen opgeleverd. In 2035 wil Den Bosch een stad zijn die prettig en zorgzaam is, excelleert in cultuur, de toon zet in de datasector, maar ook vernieuwt in voeding – behoudens de receptuur van de Bossche bol – en gezondheid. Zijn dat in het kort de vier speerpunten? Tricky woord, in Den Bosch. Speerpunten zijn hier meestal roestige vondsten bij opgravingen. Terwijl dit college juist heeft besloten om op de toekomst te jagen.

Met hulp, dat wel. Al een jaar spreekt het college met inwoners, ondernemers, cultuurmakers, zorgverleners en anderen over de toekomst. Ook vanmiddag, om 17.30 uur op het YouTube-kanaal van de gemeente. YouTube? Wil het college wel tussen samenzweringsfilmpjes over 5G, corona en satanisme opduiken? Geen probleem. De boodschap van het stadsbestuur biedt zelfs plezierig tegenwicht. De toekomst is in Den Bosch niet langer een complottheorie. Het is eindelijk een feit.

_________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 25 november 2020. Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite in 2021 weer in gebruik worden genomen.