Kiet (1)

Den Bosch is de stad van de gastvrijheid, klinkt het vaak triomfantelijk. Dat klopt. Met onze dagbezoekers weten we raad: liefdevol omkeren, leegschudden en hartelijk uitzwaaien met een doos chocoladebollen van Jan de Groot voor de thuisreis. Maar wie zich blijvend in deze stad wil vestigen, is al snel aangewezen op bungalowtent of bushokje. Het tekort aan met name betaalbare huisvesting schrijnt.

Volgens de laatst beschikbare cijfers telt Den Bosch 68.983 bewoonde en 2.057 onbewoonde adressen. Dat is inclusief de zes dorpen die sinds 1971 zijn ingelijfd: Empel, Engelen, Bokhoven, Rosmalen, Vinkel en Nuland plus de gehuchten Gewande en Kruisstraat – het spel 'Kolonisten van Katan' vindt zijn oorsprong op het Bossche stadhuis. Of ook Orthen bij de annexaties hoort? Het kost minder tijd om mos op een zerk te zien groeien dan om die complexe historie uit te leggen. Maar eind goed al goed: sinds Orthen deel van Den Bosch is, zijn ongeletterdheid, veelwijverij en kannibalisme in deze sympathieke buurtschap fors teruggedrongen.

Koploper in het huizenbestand is Den Bosch-West, dat 10.784 voordeuren telt. Noord en de binnenstad volgen met respectievelijk 8.682 en 8.147 woningen. Onder één dak wonen gemiddeld maar weinig mensen. Voorbij is de tijd dat de pastoor vroeg of er al een nieuw kindje op komst was, terwijl de beschuit-met-muisjes voor de laatstgeborene nog niet het volledige spijsverteringskanaal had afgelegd. Die gezinskrimp zie je terug in woningen en straten. Minder stapelbedden, minder stoepkrijttekeningen. In slechts één op de negentien huizen in Den Bosch leven vijf of meer zielen.

Sterker nog: zesendertig procent van alle woningen in deze gemeente heeft maar één bewoner, wat een potje Monopoly of een spontane polonaise bemoeilijkt. Vierendertig procent van alle huizen, flats en appartementen telt twee bewoners. In de binnenstad is de gemiddelde woningbezetting met 1,6 mensen het laagst. Op de Groote Wielen en in Empel is die met gemiddeld 2,8 bewoners het hoogst. Al deze percentages zijn exclusief spoken, muizen of levendige herinneringen aan huisgenoten die voortaan elders leven: op aarde of nog verder weg, daar waar nooit een ansichtkaart vandaan is gekomen.

Van de 41.802 ingeschreven woningzoekenden zit niet iedereen op hete kolen. Wel staan 9.615 woningzoekenden als 'actueel’ geregistreerd: zij reageren minstens eenmaal per jaar op aanbod. Een loterij, want jaarlijks komen er maar zeventienhonderd sociale huurwoningen beschikbaar. De vraag is ruim vijfeneenhalve keer groter dan het aanbod.

Een lichtpuntje: de hysterische huizenmarkt in Den Bosch gaat veel geld besparen. Op citymarketing. In komende campagnes volstaat een veelzeggende foto van 418 gestapelde A4’tjes met namen van woningzoekenden – honderd per vel. Boodschap: Hier Gebeurt Het, Blijkbaar.

___________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 13 februari 2019. Noot aan de lezer: de reactiefunctie, die tijdelijk buiten gebruik is, zal binnenkort weer functioneren.