Zindelijk

Op pagina 4714 van de laatste editie van de Dikke Van Dale staat het woord zindelijk. Het betekent hygiënisch, net, proper. Als voorbeeldzin vermeldt het woordenboek: “Het is niet moeilijk een hond zindelijk te maken.” Dat klopt. Met sommige populisten is dat stukken ingewikkelder.

Dat bewijst Nol Roos, voorman van de Bossche Volkspartij. Volgens het boekje ‘Oei, ik groei!’ had de 53-jarige Roos al zindelijk moeten zijn. Maar zijn Facebook-pagina wijst daar niet op. Die riekt naar natte luiers, darmpek en zinkzalf waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden.

Wekelijks publiceert hij een Facebook-filmpje, waarin hij trots zijn fascinatie voor anus, poep, bil en teelbal etaleert – sorry, geparfumeerder is de denkwereld van Nol Roos niet. Enkele voorbeelden: minister-president Rutte adviseert hij royaal Sperti te smeren, nu de fistfucking van Pechtold voor irritatie heeft gezorgd. Vier formerende politici die op een foto met gebroekzakte handen staan, zoeken volgens Roos naar Lingo-ballen. Het is humor van het niveau schoolkamp te Boerdonk, na het legen van een meegesmokkelde fles goedkope rosé.

Voorbij de grens van onderbroekenlol zijn het racisme en seksisme van Roos. Zijn favoriete mikpunt is Sylvana Simons, die hij in een van zijn knutselfilmpjes gniffelend adviseert om niet onervaren een dark room binnen te gaan. Het is niet de laatste keer dat Nols geest de klamme duisternis van een champignonkwekerij overtreft. Zo heeft de lijsttrekker van de Bossche Volkspartij het over “Sylvana die haar billetjes prostitueert” als zij in een talkshow aanschuift. In maart bestempelt hij Simons als de toiletjuffrouw van McDonalds, die graag komt controleren of uw ontlasting bruin of zwart is. Dieptepunt is het filmpje ‘Sylvana, wil jij m’n slaafje zijn?’ Het staat begin juni kort online. In een zeldzame vlaag van groenezeepdenken heeft Roos het verwijderd, nadat hij de titel tussentijds heeft gewijzigd in 'Sylvana, ik heb werk voor je.’

Andere onzindelijkheid is blijven staan. Roos kwalificeert vluchtelingen als smerig tuig; “een gezwel” dat met hulp van Groen Links vrijelijk kan uitzaaien. Dat alles kirt hij met bravoure. Roos denkt immers dat hij de wereld is. Een vergissing: de wereld is rond. Nol Roos is plat.

Is het ongeneeslijk, geestelijke incontinentie? Nee, het valt vaak te verhelpen. Net zoals hardnekkige onderdegordelroos. Maar loop er niet zo mee te koop. Kraai niet voortdurend triomfantelijk dat je ‘Poep!’ en ‘Pies!’ op het schoolbord durft te kalken. Dat is zelfbevuiling, een raadslid onwaardig.

Is er hoop? Een sprankje. Want het kleinste kamertje krijgt Roos niet gevonden, maar de grootste wel: de Kamer van Koophandel. Naast vijf BV’s – TV73 BV, Nollywood BV, Atherius International BV, Yim Entertainment BV en Yim Productions BV – voert hij sinds 1 november 2016 [Allerheiligen] een eenmanszaak met de handelsnaam Nol Roos. Branche: uitvaartverzorging – nee, geen grap.

Dat biedt kansen, nu hij leert delven. Voorstel aan Roos: graaf een kuil in je achtertuin. Planken erover, uitsparinkje zagen. Klaar is de latrine. Dagelijkse opdracht: langdurig in dat gat praten tot je leeg bent en de stilte heeft gewonnen. Blijven oefenen, die zindelijkheid. 

_________________________________

Publicatie Brabants Dagblad: 28 juni 2017. Dit is het slotdeel van een drieluik over het Bossche college van B&W, raadsleden en sociale media.