Toon mij uw modem en ik zeg u wie u bent [deel 1]

Bosschenaren zijn vaatjes vol tegenstrijdigheden. Enerzijds hechten ze aan privacy en hebben ze de pest aan pottenkijkers. Anderzijds willen ze de wereld nadrukkelijk laten weten dat ze bestaan en wie ze zijn. Sommigen geven hun modem of router dan ook een veelzeggende naam. Zeker, veruit de meeste kastjes heten KPN, VRV, H369A, Sitecom, Fritz!Box, Netgear of Ziggo plus een polonaise van cijfers en letters. Maar een dagje langzaam door Den Bosch fietsen – met een iPhone als vangnet in de hand – levert een verrukkelijke oogst aan wifi-namen op.

Meest opvallend: Bosschenaren gebruiken de modemnaam het liefst om hun omgeving te waarschuwen, uit te nodigen of te jennen. Enkele vondsten: Oppassen met oversteken [Buitenpepers], Hier gratis bier [De Vliert], Gebruik je eigen wifi lullo's [Sint-straten], Nee die van jou is mooi [Binnenstad], Penny get your own wifi! [Graafsewijk], DontTouchMe [Gestelse Buurt], Deze moet je hebben [Kruiskamp], Zeg ik lekker niet [Buitenpepers], Reserved for Guests I Hate [Graafsewijk], Ik Heb Geen Wi-Fi [Aawijk] en de liefdesverklaring MijnBuurmanPauIisAwesome [Muntel].

Nog een vaststelling: technologie maakt Bosschenaren akelig woordspelig. Zo duikt de naam Michiel de Router maar liefst elf keer op. Vooral in de Aawijk zijn ze er verzot op. Varianten: Martin Router King [Boschveld] en Router de Boskabouter [Binnenstad]. Verder heten minstens vier modems Wifi Soerjadi [Sint-Straten, De Vliert, Vogelwijk en Zuid] en zijn er twee WiFi worstjes [Muntel en Orthen]. De bedrading in Bossche bovenkamers vonkt het hardst van digitale termen als IP en LAN. De creatieve resultaten: It hurts when IP [Engels voor 'Het doet pijn als ik moet piesen', in West, Rosmalen en Graafsewijk], Silence of The LANs [Muntel], Get of My Lan [Haren] en LAN Down Under [Orthen-Links]. Eervolle vermeldingen: Panic at the Cisco [Hambaken] en Router66 [De Vliert].

Openlijke liefde voor beroemdheden is schaars in wifiland, maar het komt voor: TimKnolisFit [Kruiskamp], AstridJoosten [West], Frans Bauer [Rosmalen] en DolliParton [Orthen-Links]. Ook het aantal verwijzingen naar seks en erotiek is – zeker voor een zuidelijke, zinnelijke stad – verbazingwekkend laag. Van de vijf gevonden modems gloeien er drie in de Sint-straten: Sorry for loud sex at 3 a.m., GeenPornoKijkenHe en Draadlozing. De overige: Huize Rode Oortjes [Rompert] en BosscheBillen [Kruiskamp].

Een aparte categorie zijn de wifi-namen in de Bartjes, roemrucht deel van de Graafsewijk: TokkieSpotter, Lowlifes, KpnTurkije, Nietteveelaftappenhe, Shishapijp, Huize Tokkie, Henk's geinfecteerde mondkapje, Knallen met die hap, Gradjes Wifi, Knutje Tebbes – tebbes is Bosch voor hoofd of kop – en Jezus is een dikzak. [wordt vervolgd].

_____

Publicatie in Brabants Dagblad: 29 juni 2022. Deel 2 vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2022/07/13/toon-mij-uw-modem-en-ik-zeg-u-wie-u-bent-deel-2