Toon mij uw modem en ik zeg u wie u bent [deel 1]

Honderden vermakelijke en soms bizarre wifi-namen vormen de oogst van een dagje veldonderzoek in Den Bosch en Rosmalen. De werkwijze: ik fietste langs duizenden huizen en checkte welke modemnamen spontaan op het scherm van m'n mobieltje verschenen. Enkele parels uit de vorige stadskroniek: Penny get your own wifi! [Graafsewijk], Nee, die van jou is mooi [Binnenstad], Henk's geïnfecteerde mondkapje [Bartjes], Sorry for loud sex at 3 a.m. [Boschveld], Wifi Soerjadi [Zuid] en Jezus is een dikzak [Bartjes].
Veel namen lijken uit te drukken hoe de bewoner zijn huis ziet. Tevredenheid domineert: dertienmaal duikt de modemnaam Droompaleis of Huisjeweltevree op. Enkele andere aanduidingen: Het Pofkantoor [De Vliert], Mijn Harem! [Gestelse Buurt] en Brian's Feestpaleis [binnenstad]. Maar niet iedereen leeft in het paradijs, bewijzen Betonnen Burcht [Deuteren], Ieder kruisje heeft z’n huisje [De Vliert] en Hellgate [Aawijk-Noord].
Veel modemnamen lijken zelfportretten: BetjeBebbel [Donk], Pitbulls & Motoren [Hambaken], Explosiever [Vogelwijk], Blije Eitjes [Hambaken], Hier waak ik [Rosmalen], Freak [Aawijk-Zuid], Draadjelos [Aawijk-Noord], Meerderedraadjeslos [iets verderop in de straat] en Extreemveeldraadjeslos [nog iets verderop]. In de categorie geestelijke nood: Ik ben een stofzuiger [De Vliert] en De Baarmoeder [Vogelwijk]. Niet minder intrigerend zijn Dokter Love [Zuid], Bouwbedrijf Alleen Slopen [West], Tindertwins [Boschveld] en 12 juni [Gestelse Buurt].
Velen associëren wifi met spionage, vooral in de oude wijken. Gelukkig gaan achterdocht en humor hand in hand. Een kleine greep: AIVD Afluisterplantenbak Q2.1 [Sint-straten], FBI Surveillance Van 4 [Muntel], AIVD Mobiele Observatiepost #24 [Binnenstad], KGB [Kogelbloemstraat, Vogelwijk] en AIVD Afluisterbusje #2 [Orthen-Links]. Toeval of niet: bij het Paleis van Justitie duikt de modemnaam Hackernet op. Ook de pandemie inspireert: CoronaFreeWifi [Muntel], VirussenEnTweeBelgen [Zuid] en WiFi-ViRuS [Hambaken]. Ronduit complotterig is 5G Microchip [Veemarktkwartier]. Ontroerend: Mama klik hier voor de wifi [Deuteren].
Verder kleuren ruim dertig modems roodwitgeel, van simpelweg Carnaval [Orthen-Links] tot Oetelhuukske [De Vliert] en Oeteldonks Durske [Kruiskamp]. Zo'n veertig modems dragen een naam uit een vreemde taal – van Pools tot Armeens – waaronder Poivrons Exterieur [Frans voor 'Buitenpepers’, in de gelijknamige wijk op Noord], Carpe Diem [Latijn voor 'Pluk de dag', Zuid] en Xiao Kuai [Chinees voor 'Heel snel', West]. Bij woonzorgcentrum De Grevelingen [Aawijk-Zuid], waar veel ouderen uit de Indische gemeenschap, duikt wifinetwerknaam Selamat Tidur op. Het is Indonesisch voor welterusten, een modem als tingeltangeldoosje. [wordt vervolgd]

___

Publicatie Brabants Dagblad: 29 juni 2022. Deel 2 vind je hier: