Geluid

Van Pim Pam Pet bestaat geen medische versie. Gelukkig maar. Al die aandoeningen zouden je nacht- en gemoedsrust verstoren. Zo kent de geneeskunde maar liefst vierhonderd syndromen waaraan je kunt lijden. Een alfabetisch griezelkabinet: van het syndroom van Aarskog, Alagille en Asperger tot aan dat van Zieve, Zollinger-Ellison of Zoon. Een intimiderende lijst, die bewijst hoe fragiel de mens is. Elke dag dat je gezond opstaat en je je naam nog herinnert, is een mirakel.

Vreemd genoeg rept niemand over het syndroom van Nima, dat sterk in opmars is. De kenmerken? Wie eraan lijdt, zegt weinig of niets te hebben tegen asielzoekers, windturbines, hangjongeren, asfaltcentrales, drugsopvang, woontorens, coffeeshops, rioolwaterzuiveringsinstallaties of cafés met nachtvergunning – doorhalen wat niet van toepassing is – maar dan wel graag ergens anders. Hakken in het zand, besluit de boze burger die zijn paradijs ziet krimpen. Alles wat ons niet zint, wensen we voorbij de horizon. Naar Eldersloo, in Drenthe. Da’s achter Overijssel, waar Omtzigt woont.

Nima staat voor Niet in mijn achtertuin. Sterk verwante syndromen zijn die van Nomba en Nimzi, oftewel Nooit onder mijn balkon en Niet in mijn zichtlijn. Een epidemie? Ja, zonder remedie. Wel zoekt het handjevol bewindslieden dat Den Haag nog níet is ontvlucht naar de benodigde miljoenen om een vaccin tegen Nima, Nomba en Nimzi te kunnen ontwikkelen. Moet lukken: ‘Zoekt en gij zult vinden, desnoods op de Britse Maagdeneilanden’, stelt Mattheus 7:7-8.

Hohoho, zullen sommigen zeggen. Niet alle verzet tegen maatschappelijke ontwikkelingen wijst op Nima, Nomba of Nimzi. Dat is waar, er zijn ook gezonde protesten en redelijke wensen. Onder die noemers vallen de meeste petities. Het is een geliefde vorm van beïnvloeding en protest: al 2,9 miljoen mensen ondertekenden dit jaar in totaal 1.629 verzoekschriften op Petities.nl. Veel online handtekeningenacties zijn nationaal van karakter. Slechts zeventien spelen er in Den Bosch. Dat is onthutsend weinig voor een gemeente waar mauwen de belangrijkste – en volgens sommigen: hoogste – vorm van zingeving is.

De lokale top vijf? ‘Red de platanen aan het spoor’ (3.911 ondertekeningen), ‘Zorg voor jongerenhuisvesting, want in wachtlijsten kun je niet wonen’ (1.074), ‘Vestig een geldautomaat in Maaspoort’ (764), ‘Geef ruim baan aan Marieke het bloemenvrouwtje’ (711) en ‘Maak bij het Engelermeer een belevingsbos’ (657) – al vinden sommige wandelaars dat er met name op erotisch vlak al genoeg te beleven valt.

Grofweg de helft van de petities die het college van B en W krijgt overhandigd, leidt tot [een mate van] succes voor de indieners. Het meest hilarische verzoekschrift: ‘Bouw Bossche kinderverblijven niet te dicht bij woonwijken’. Al dat geluid! Aantal ondertekenaars: slechts twee. Niet vreemd. Jezelf mogen laten horen, is in Den Bosch de essentie van het leven.

______

Publicatie in Brabants Dagblad: 13 oktober 2021