Verzet [1]

Hogere pH-waarde van het maagzuur, chronische schouder- en nekpijn, versnelde polsslag. Hoe chaotischer de samenleving, des te overzichtelijker de klachten in de Bossche spreekkamers. Overkoepelende diagnose: we lijden aan de complexiteit van het leven zelf. We zijn boos, bang, verongelijkt of mismoedig. Dokter, hebt u iets tegen het verlies van regie? Maar liever geen herhalingsrecept voor driemaal Twitter per dag. Dat had te veel bijwerkingen.

Het enige dat helpt, al eeuwenlang: de mouwen oprollen en het gevecht aangaan, samen met buurtbewoners of geestverwanten. Tegen iets. Of nog liever: voor iets. Alles beter dan wegzakken in apathie en onverschilligheid, want beide zijn dodelijker dan de pil van Drion.

Maatschappelijke strijd heeft vele gezichten. In de jaren zeventig en tachtig beleefde Den Bosch talloze bezettingen, vastketenacties, verfbommenregens en andere uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Wie geen macht had, deelde toch de lakens uit – om er leuzen op te schilderen. Tegen sluiting van typemachinefabriek Remington. Voor behoud van hotel Noord-Brabant op de Markt. Tegen afbraak van de Leonarduskerk op het Emmaplein. Voor het opdoeken van wapen- en munitiefabriek De Kruithoorn. Tegen sloop van de monumentale Kweekschool aan het Kardinaal van Rossumplein. Voor een Markt zonder geparkeerde auto’s.

Vaak bleek de strijd vergeefs, maar zeker niet altijd. Wel is het geloof in maakbaarheid gaan rafelen. Ook de maatschappelijke verbondenheid met onbekenden is verminderd. Al een kabinet of drie staat op de milieustraat van de Afvalstoffendienst een container voor overtollige en kapotte woorden. Meest gedumpt is solidariteit. Treurenburg, heet de locatie.

Toch is het maatschappelijk verzet niet dood. Integendeel, het groeit weer. Woningzoekenden, dierenwelzijnsactivisten en klimaatbetogers roeren zich. Ook boeren en anti-vaxxers komen in opstand, al zouden hun hysterische vergelijkingen met jodenvervolging een verplicht bezoek aan Auschwitz, Majdanek of Sobibor rechtvaardigen.

Meest opvallend is de opmars van het luie protest. Een digitale petitie onderteken je met enkele muisklikken, ook bij avondklok of stortregen. Nadat deze verzetsdaad online is bevestigd, kan het Netflixen worden voorgezet. Wat nog rest, is overhandiging aan het college van B&W.

Ze hebben het er druk mee, op het stadhuis. Tussen januari 2020 en nu telde de gemeente Den Bosch minstens 38 petities van voor- en tegenstanders in een kwestie. Een kleine greep uit de verzoekschriften. Tegen: windmolens in Den Bosch-West en Engelen, afsluiting van spoorwegovergang Orthen, woontorens aan de IJzeren Vrouw. Voor: verkeersafsluiting Hinthamerstraat wegens overlast coffeeshopbezoekers, geldautomaat in Maaspoort, huisvesting voor de dakloze Kleding- en Speelgoedbank op West. Met succes? [wordt vervolgd] 

______

Publicatie Brabants Dagblad: 29 september 2021. Deel 2 verschijnt op 13 oktober.