Liefde

Ooit leerden kinderen aap, noot, mies. Nu schuilt vooral herkenning in app, nood, miss. Dat leesplankje staat voor digitalisering, wereldwijde kopzorg en nadruk op uiterlijke schoonheid. Gelukkig leren kinderen ook wat geloof, hoop en liefde is – het woordenrijtje dat alle ijstijden heeft overleefd. Hulp krijgen ze van Theater Artemis, het Bossche jeugdtheatergezelschap dat in heel Europa succes oogst, maar scherp oog voor de thuisstad houdt.

Een bewijs ervan is het ‘Liefdesproject’. Het uitgangspunt: vrijwel alle kinderen vinden hun school leuk, mooi en fijn. Maar als die gebouwen zo innemend zijn, waarom heeft er dan geen één verkering? Artemis ontdekte dat eenzaamheid onder Bossche basisscholen een onderschat probleem is. Alle vijfenvijftig vrezen ze de vakantieweken vol stille, lege dagen. Ook de winternachten zijn geen pretje.

We gaan ze helpen om verkering te krijgen, besloot Artemis. Op twee uiteenlopende scholen – BBS Boschveld achter het station en Kindcentrum De Kameleon op Muntel/Vliert – onderzochten alle leerlingen in kunstworkshops het karakter van hun school, waarna ze met bonkend hart de boer op gingen. Boschveld zette een grote contactadvertentie in een huis-aan-huis-blad. De Kameleon slingerde een videoboodschap vol hunker de wereld in. Zoeken blijkt een koppelwerkwoord, want met lichte hulp van Artemis hebben de twee scholen elkaar gevonden.

Half maart begon het flirten, onder begeleiding van beeldend kunstenaars, theaterdocenten, een componist en een tv-ploeg van het Liefdesjournaal. Een postduif – zevenzestig kilo veren, met contactlenzen – bezorgde een vier meter lange liefdesbrief van Boschveld bij De Kameleon. Een schoolplein vol grut verwelkomde de duif. Na afloop raapte een meisje iets blauwgrijzigs van het plein. Liefde geeft je vleugels, leek ze intuïtief te beseffen. Maar het begint met een veer.

De Kameleon beantwoordde de geparfumeerde brief met een guerrilla-actie. Afgelopen woensdag ontrolden bovenbouwkinderen in alle vroegte een spandoek aan de gevel van de nog slapende Boschveldschool. Twaalf vierkante meter liefdesgedicht, dat vijftig kinderen schreven. ‘We bouwen samen een nestje met een eitje’, luidde de eindzin. Titel: Smoor.

Actie is reactie. Want een dag later stormden Boschveld-kinderen met megafoontjes en trommels plotsklaps bij De Kameleon binnen voor een liefdesserenade. Laatste flirtactie: een kar vol zelfgemaakte bloemen voor Boschveld.

Vandaag is het zover: the first date! Op de Parade, waar de stadsbeiaardier alle 515 kinderen van De Kameleon en Boschveld om 11.00 uur met liefdesliederen verwelkomt. De scholen zullen elkaar hun hart schenken, in romantische outfit, met hunkerdialogen, verleidelijke dans, love songs en onweerstaanbare cadeaus. Nieuwsgierig? Kom gerust kijken. Maar op eigen risico. Liefde is besmettelijk.

____________________________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 10 april 2019