Sterrenhemel

Bij steelpannetje denkt de een aan de Blokker, de ander aan de sterrenhemel. Maar of je nu praktisch of dromerig bent: je valt onder een dierenriemteken. Astrologen hanteren een dozijn sterrenbeelden – van Ram tot Vissen. “Zijn er dan ook twáálf soorten Bosschenaren?”, kan de angstige vraag luiden. Nee, het is erger. Er zijn maar liefst 154.622 soorten Bosschenaren. Elk van hen heeft een eigen, unieke horoscoop.

Afgelopen zaterdag in de Stadsbieb. Lekker druk: boekenzoekers, studerende jongeren en koffiedrinkers. Achter in de zaal zitten psychologisch astroloog Threes uit Den Bosch en haar collega Bettina uit Giessen. Aan hun tafeltje-met-laptop kunnen belangstellenden een blik op hun eigen horoscoop werpen. De twee astrologen zijn wars van hocus-pocus benadrukken ze. Dat klopt: Threes en Bettina blijken geen zweefmolenexploitanten, maar serieuze beoefenaars. Beiden hebben de aardsheid van een kuub potgrond.

Ah, gegadigden! De afgestudeerde hbo’ers Rebecka en Tim uit Hintham schuiven aan. Zij is Waterman, hij Tweelingen. Volgens Rebecka, die kwart Indisch is, is er meer tussen hemel en aarde dan alleen easyJet. Binnen enkele seconden verschijnt haar horoscoop op de laptop van Threes. De astrologe wijst op planeten, huizen en gekleurde lijnen. Zorgvuldig zoekt ze duidende woorden. Ze ziet perfectionisme, stille relationele offers en een filosofische inslag. Rebecka is sprakeloos – en dat voor een Bossche.

Oma Wil meldt zich, met vier kleindochters. Vandaag wordt ze vijfentachtig. Saaiig taart eten vond ze niks. Liever trakteert ze op Expeditie Oma. Vanochtend hebben de meiden les in de YogaStudio op het Hinthamereinde gehad. Die is in oma’s geboortehuis gevestigd. Andere verrassingen? Bezoek aan een nagelstudio en een juwelier. Maar eerst een kort astrologisch consult. Na een half uur vertrekken ze, onder de indruk.

Even later schuift Jan aan, zoon van een bekende Bosschenaar. Ik ben de reïncarnatie van Shiva, glundert Jan. Bovendien is hij – een geluk komt nooit alleen – de wedergeboorte van Christus. Zijn vraag aan Threes: kan zij in de sterren zien of zijn afspraak met de psychiater komende maandag gunstig zal verlopen? Tactvol ontwijkt Threes de klapwiekval.

Later die middag: kan ze een horoscoop ook zonder geboortetijd trefzeker analyseren? Nee. Dat is kermisklets achter roodpluchen gordijnen, oordeelt Threes. Op z’n best kan ze wat grove, algemene karakterlijnen schetsen. Vooruit, bij hoge uitzondering. De stadschroniqueur noemt enkel een geboortedatum – 2 september 1968 – en het geslacht: man. Threes tuurt naar haar laptop. De betrokkene is aards, realistisch en praktisch, ziet ze. Eerder ruimdenkend dan klein van geest. Verder is hij sociaal lenig, hecht sterk aan wat hoort en verafschuwt ruzie. Vrede bewaren staat voorop.

Toch handig voor een burgemeester.

______________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 27 maart 2019 | Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid, die tijdelijk buiten gebruik is, zal binnenkort weer functioneren.