Kiet [2]

Woekeren is een akelig werkwoord. Je denkt aan op hol geslagen cellen, onkruid of hoge rente. Het herinnert ook aan huisvesting in de jaren zeventig. Pandjesbazen sloegen flink munt uit de Bossche woningnood. Ze kochten matig onderhouden huizen op, waarna ze de kamers tegen woekerprijzen verhuurden. Bloemetjesbehang was veelal niet nodig, want de schimmels konden verrassende kleuren aannemen.

Anno 2019 zijn Bossche woningzoekenden opnieuw overgeleverd aan hebzucht. Velen hebben geen recht op een sociale huurwoning, maar kunnen evenmin een huis kopen. Wat rest, is de vrije markt die de schaarste misbruikt. Op verkenning in de stad die zich gastvrij noemt.

Op Verwersstraat 45 is een kamer van zestien vierkante meter te huur. Voor 476,95 euro inclusief. Naast gedeelde keuken, douche en toilet deel je het vage gevoel dat iemand zich financieel aan je vergrijpt. Het pand staat op naam van een vastgoedbedrijf uit Nieuwkuijk.

In de categorie hokken-vol-geplukte-kippen valt ook Bethaniestraat 25. Een kamer van achttien vierkante meter moet maandelijks 428 euro inclusief opleveren. Badkamer en toilet deel je met vijf anderen. Eigenaar van het huizenblokje – dat vier panden telt – is de Bredase vermogensbeheerstichting OLE. Op zijn LinkedIn-profielfoto staat de lachende beheerder in een jachthaven.

Vertrouwd huisjesmelkersterrein is het Veemarktkwartier. De stallen van Viguurs zijn verdwenen, maar de koehandel niet. Voor 950 euro inclusief servicekosten kun je in de Kalverstraat vijftig vierkante meter huren, “op slechts twee minuten loopafstand van het Centraal Station.” Zelfs een op hol geslagen koe doet er driemaal langer over.

Meer zin in een buitenwijk? Aan de Admiraliteitslaan staat een studio te huur. Da’s de deftige benaming voor één gestoffeerde ruimte, die een open keukentje, slaapplek, douche en aangrenzend toilet verenigt. Type: Studio Sport, want bewegen op drieëntwintig volgepakte vierkante meters verlangt grote lenigheid. Voor 550 euro kaal.

Rekensom: op de Muntel en Vliert kost vijftien vierkante meter gemiddeld 385 euro inclusief het delen van vaatdoekje, doucheputje en vastgekoekt waspoederbakje. Een appartementje in de Siep, op de fijnstofhoek Orthenseweg en Kamillestraat, heeft een extraatje. Rolluiken, waarbij onopgehelderd blijft of ze ook kogelwerend zijn. Huur: 895 euro inclusief. Voor veertig vierkante meter. Eigenaar? Coffeeshophoudster Trudie van de Liefvoort.

Wonen op het Emmaplein kan ook. Na het vertrek van het Brabants Dagblad uit Brugpoort – de spuuglelijke kantoorkolos waar zelfs de betonrot met een boog omheen trok – is het tot appartementen verbouwd. Op de zesde verdieping wacht een penthouse van 355 vierkante meter. Huur: tienduizend euro per maand. Dat is inclusief servicekosten, exclusief oudjaarsfooi voor de bezorger van het Brabants Dagblad. 

________________________-

Publicatie Brabants Dagblad: 13 maart 2019 | Dit is deel 2 in een drieluik over wonen in Den Bosch.