Voorspellen [slot]

Vooruitkijken is een opgave voor een Bosschenaar. Liever zwijmelt-ie over verloren glorie: de jaren waarin in hij bij aanslag aan een Remington dacht en bij een verdienmodel aan Twiggy. Maar 2019 staat op de stoep. Tijd voor enkele voorspellingen.

1. In juni verkoopt de gemeente voor 575.000 euro De Kleine Winst aan de Febo. Verliespost: anderhalve ton. Toch snijdt het schildersmes aan twee kanten. Bossche snackbarmedewerkers krijgen de kans om hun fobie voor instortende buurpanden te overwinnen. Op haar beurt ontsnapt de gemeente aan schande. Toelichting: op Elf-Elf 2016 werd zij om 14.20 uur eigenaar van het pand waarin Jeroen Bosch opgroeide. Een glorieuze nieuwe bestemming van De Kleine Winst zou de schilder onvergetelijk moeten maken. Maar na zevenhonderdzesennegentig dagen is nog geen plan in de grondverf gezet. Wel zijn de gaten in de oude intentieverklaringen met woordplamuur gedicht.

2. Na de ingebruikname van het Máximakanaal eind 2014 is beroepsvaart in het Bossche centrum een zeldzaam verschijnsel. Maar op 30 juli gaan de binnenstadsbruggen van de Zuid-Willemsvaart veelvuldig open. Het vrachtschip 'Vitesse' uit Werkendam vaart urenlang op en neer tussen de Dieze en Sluis Nul. Aan boord zijn bekende Bosschenaren, die bloemen op de wal gooien. Het blijkt een hart-onder-de-riem-campagne van de gemeente, die al in 2008 ambitieuze plannen met het kanaal had. Het moet een Zuid-Willemspark worden. Na elf jaar vergaderen en ontwerpen zit de vaart er al flink in: er zijn vier bankjes neergezet en wat hagen gesnoeid. Ontdek het zelf op 30 juli, naamdag van de heilige Ingeborg, die patrones van het geduld is.

3. Eind oktober bezoeken enkele Bossche raadsleden hun collega’s in Den Helder, Tytsjerksteradiel en Brunssum. Gemene deler van deze gemeenten: ze zenden hun raadsvergaderingen live op televisie uit én hun bevolking krimpt. Of er een causaal verband is, blijft onopgehelderd. Maar de Bossche politieke waagt het erop: voortaan willen de volksvertegenwoordigers rechtstreekse tv-verslagen van de raadsbijeenkomsten subsidiëren. Het is een paardenmiddel, beseft elke fractie. Maar een kleine uittocht van inwoners kan de druk op hun geliefde stad – met name de woningmarkt – verminderen.

4. Zaterdag 26 oktober bereikt de viering van vijfenzeventig jaar bevrijding haar hoogtepunt: uit dankbaarheid houden Bosschenaren geen twee minuten maar twee uur hun mond. Ik herhaal: twee uur. De notaris van Guinness Book of World Records gelooft zijn oren niet.

5. Minder opzienbarend in de Brabantse hoofdstad: in december lekt vertrouwelijke informatie uit. Wat blijkt? De gezaghebbende 'Atlas voor gemeenten' gaat Den Bosch in 2020 opnieuw in de Top vijf van meest aantrekkelijke steden van Nederland opnemen. Fijn jaar gewenst!

_______________________

Publicatie Brabants Dagblad: 16 januari 2019. De voorspellingen voor de eerste helft van 2019 vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2019/01/02/voorspelling-1