Voorspelling [1]

Nieuwjaarsdag is voor Bosschenareneen akelige dag. Instinctief voelen ze de tegennatuurlijkheid van1januari: ze moeten aan iets nieuws beginnen. Een afschuwelijk perspectief! Bosschenaren wekken dan ook het liefst de geparfumeerde schijn van verandering. Vervolgens gaan ze driehonderdvijfenzestig dagen op de oude voet verder. Of pakt het in 2019 anders uit? Tijd voor enkele voorspellingen.

1. Half januari blikt het college voldaan terug op de aanbestedingsprocedure voor het Winterparadijs. Unaniem oordeel: de gemeente is een dief van haar eigen geluk als het slechts eenmaal per jaar zo’n inschrijving organiseert. Burgemeester en wethouders besluiten om zich het juridische plezier van een Lente-, Zomer-en Herfstparadijs niet te onthouden. Kermisexploitante Nicole Vermolen wint alle nieuwe aanbestedingen. Als knieval voor cultuur laat ze op elke seizoensmarkt een deel uit de ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi spelen. Uitvoerdersvan deze vioolconcerten: ongeoefende Bosschenaren. Er moet wat te janken blijven in deze stad.

2. In maart wagen duizenden carnavalsvierders zich aan de Oeteldonk Challenge 2018. De spelregels: je dompelt iemands mobieltje in een glas bier. Als-ie het daarna nog doet, krijgt hij/zij elf pilskes van jou. De herkomst van deze rage? Het jaarthema Oeteldonk leeft!, waarvan De telefoon lekt! de vrolijke letteromzetting is. Terzijde: lokale criminelen wisten dat al langer.

3. Vanwege het behaalde kampioenschap van FC Den Bosch kleurt de stad op vrijdag 3 mei knalblauw. Eindelijk de glorieuze terugkeer in de eredivisie! Vijftien jaar lang hebben miljoenen euro’s FC Bosch niet vooruit kunnen branden. Georgische valuta lukt dat wel, bewijst de nieuwe clubeigenaar Kakhi Jordania. De munteenheid van zijn land doet bij uitstek recht aan Den Bosch: de lari.

4. In juni keert Nol Roos zijn kersverse woonplaats Boxtel berooid de rug toe. Morrende adverteerders concluderen dat TV0411 niet zo lekker bekt. Roos vraagt asiel in Den Bosch aan –maar vergeefs. De stad moet geen economische vluchtelingen opnemen, had hij inoude raadsverslagen kunnen nalezen. Indertijd aan het woord: fractievoorzitter Roos van de BVP.

5. Nog meer roos: de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten, die op 3 juni in Den Bosch beginnen, eindigen vroegtijdig in chaos. Deelnemers zien zich voor een raadsel geplaatst: elke pijl die ze schieten, zwaait diskwalificerend ver af. Ingelast onderzoek van KNMI en TNO kan het mysterie niet verklaren. De geschiedenis van Den Bosch kan dat wel: slappe knieën, besluiteloosheid en ontwijkingsgedrag zijn in deze stad sterker dan doelgerichtheid.

_________

Publicatie in Brabants dagblad: 2 januari 2019. Deel 2 van 'Voorspellingen' verschijnt op woensdag 16 januari.