De val [slot]

Een halve eeuw geleden telde Den Bosch ruim veertig kerken, kloosters en kapellen. Hemelse gezangen, volle bak. Vooral in de Maria-maand was het drommen. Dagelijks brachten pelgrims en andere gelovigen eer aan de Zoete Lieve Vrouwe. Maar a day in May veranderde in Mayday Mayday: in de jaren zeventig begon het katholicisme een steile neergang. Wijwaterbakjes raakten droog, in de biechtstoelen verstomde gefluister. Lege kerken, veelzeggende echo’s:

‘Is uw godsgeloof sterk of pover?’

‘Over, over, over.’

Vanaf die tijd zag de heilige Barbara, patrones van de bouwvakkers, een stad vol stofwolken. Talloze Bossche kerken gingen tegen de vlakte, waaronder de Leonardus, de Sint-Pieter, de Antonius van Padua, de Sacramentskerk, de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand en de Bartjes. Enkele gewijde panden zouden een wedergeboorte beleven. Zo zat de SOS Rommelmarkt jarenlang in de Sint Josephkerk, waar de tweedehands beddenspiralen inspirerend tegen de doopvont leunden. Later nam partycentrum Orangerie de kerk over – van hostie naar hertenbiefstukje.

Een culturele bestemming kreeg de Sint Jacobskerk, dat het Jheronimus Bosch Art Center huisvest. Zo’n mirakelse functiewijziging wachtte ook de Sint Cathrien, die medio 2015 dichtging. In het zicht van nieuwbouw zou Theater aan de Parade de kerk tijdelijk als podium gebruiken. Een logische zet: van wachten op God naar Becketts theaterstuk ‘Wachten op Godot’ is in Den Bosch maar een kabouterstapje. Toch bleek zelfs dat te groot – excellente maatvoering is geen Bossche eigenschap.

Ondertussen heeft het bisdom de smaak te pakken. In de Heilige Hartenkerk, de prachtige driebeukige basiliek aan de Graafseweg, vond je vroeger op elke houten bank een bidboek. Na de kerksluiting in 2015 stelde het bisdom een naslagwerkje samen om kopers te interesseren: een bidbook, waarbij de klinkerverandering e-o meer christelijkheid doet vermoeden dan doorgaans in de vastgoedwereld wordt beleden. Inmiddels is het complex verkocht. Er komen twaalf luxe stadsvilla’s in.

Laatste ontwikkeling: het vermarkten van de majestueuze San Salvatorkerk in Orthen. Zij doet dienst als opslagplaats voor kerkelijke goederen en kunst. Toch zonde, moet in kerkelijke kringen zijn bedacht. Zo kan de zwaargehavende relatie tussen Bosschenaren en het hogere zich nooit herstellen. In dat besef heeft het bisdom besloten om de kerk aan een exploitant van trampolinecentra te verhuren. Jump XL heet het beoogde springparadijs; Dump XL mopperen omwonenden die geluids- en parkeeroverlast vrezen. De vraag der vragen blijft of de trampolineklanten een sterkere hunker naar het hogere zullen gaan ervaren. Only God knows. Of de bisschop nu hoog of laag springt.

___________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 6 juni 2018. Deel 1 over de teloorgang van kerken en katholicisme in Den Bosch vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2018/05/23/de-val-1