Afzetlint

Zaterdag, parkeerplaats Helfheuvelpassage. Er klinkt glasgerinkel. Zelfs vijfmaal. Tussen twee bomen wappert roodwit afzetlint. Uit zijn kofferbak vist politieman Roel van de Groes een kogelwerend vest. Hommeles op West?
Niets is wat het lijkt. Bij de glasbak gooit een man een zesde fles in het gat. Een meisje hult zich in het politievest, waarna haar vader trots een foto maakt. Welkom op de informatiemarkt over veiligheid – van stadstoezicht tot brandweer.
Roel, thematisch wijkagent burgerparticipatie, coördineert het kampementje. Blikvanger is het Mobiele Media Lab, een intimiderend grote truck van de Nationale Politie. Binnen kunnen bezoekers een enquête over communiceren met de politie invullen. Dankbare grondstof voor beleid. De bus, die al op 664 plekken in Nederland stond, doet Den Bosch in 2018 tienmaal aan.
Moeizaam hijst de bejaarde Chris zich naar binnen. Zijn scootmobiel plus zestig afgeprijsde wenskaarten van de Xenos blijven onbeheerd achter. Diefstalrisico nul. Ondertussen hult studente Noor zich in een zweterig zwaailichtpak. Als Harm Alarm gaat ze in het winkelcentrum kinderen lokken – in vrolijkere zin dan artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Vier medestudenten van de Bossche opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid grijnzen. Humor en gezag sluiten elkaar niet uit.
Maysen en zijn zusje vergapen zich aan een politiemotor. Erop? Mag. Hun Marokkaans-Nederlandse vader Jawy lacht. Hij is ex-Tilburger, woont pas kort op de Kruiskamp. Fijne wijk, gemoedelijke stad. In 013, van nature al geen gelukgetal, is meer agressie.
In geel hesje delen Marcel en Jos flyers uit. Met twintig andere vrijwilligers vormen ze Buurttoezicht West. Taak? Signaleren: kentekens, open ramen, verdachte situaties. Met wijkagent John, die van huis uit daadkracht boven diplomatenklasjes stelt, hebben ze veelvuldig contact. Grootste kopzorgen op West: drugs, jeugdoverlast en schimmige handel. Voor winkelcentrum Churchilllaan geldt zelfs verscherpt toezicht. Aanleiding? De overlast die geen kinderspel is. Bij shisha-lounge Evergreen vind je de gelijknamige Ligakoek niet op de prijslijst.
Onder de witte partytent folderen voorzitter Loek en ander helden van Buurtbemiddeling 073. Op verzoek van politie, corporaties of de betrokkenen zelf proberen ze conflicten op te lossen. Met tweeëndertig dossiers was West in 2017 het tweede burenbonjegebied. Koploper is Den Bosch-Noord. Kwesties op West: met name geluids- en stankoverlast.
Half drie. Wijkagent Remko – Deuteren en omgeving – vertrekt om in het JBZ de bewaking van een gewonde inbreker af te lossen. Roel bijt in een broodje kipbal. Hij is tevreden. Zo'n vijftig ingevulde enquêtes en voorbijgangers van wie vier op de vijf zich veilig zeggen te voelen. Zelfs de lucht is even blauw.

_______________

Publicatie in Brabants Dagblad 28 maart 2018