Online

Piet de Vaan heeft hem nog. Thuis op zolder. Een doos met wel honderd afwijzingen op zijn sollicitatiebrieven. Begin jaren 70 zat niemand op een technisch tekenaar te wachten. Maar al leek de toekomst een dun potloodlijntje: een De Vaan laat zich niet weggummen. Samen met zijn vader begon Piet een bloeiende handel in vakkleding. Locatie: Eindhoven. In 1973 trouwde hij met Marlène, een vrouw met bedrijfskundig vernuft. Al snel verdienden tien leden van de familie De Vaan hun brood met bakkersjassen, kraamhulpschorten en kokssloven.

In 1988 openden ze een filiaal in Den Bosch. De Eindhovense moederzaak zou de genadeklappen bij DAF en Philips uiteindelijk niet overleven, maar de Bossche vestiging hield stand. Toch komt het laatste kleerhangertje in zicht. Komende lente sluit ’t Vakkledinghuis aan de Snellestraat. De gietijzeren kassa is al verkocht aan twee Thaïse bezoekers. Hij staat nu in een restaurant in Bangkok. Piet heeft een geluks-euro in de lade achtergelaten.

Op koffiebezoek. Piet zit op een krukje, Marlène leunt op de toonbank. Hun klantenbestand? Zowat alle apothekers, tandartsen en verpleegkundigen uit de regio. Maar ook vishandelaren, bakkers en slagers. Oud-burgemeester Rombouts en de wethouders Van Olden en Hoskam kennen de zaak eveneens: zij kochten kleding voor carnaval en een boerenbruiloft. Ook burgemeester Mikkers heeft kans van slagen. Daar links, in het rek: oerdegelijke hovenierskleding. In de Bossche politiek valt links en rechts nog veel kreupelhout en doornig gewas te snoeien.

Maar Piet en Marlène hebben hun knopen geteld. Het is klaar, na vijfenveertig jaar. Aan de levensvatbaarheid van hun zaak schort het niet. Wel zagen ze rangen, standen en klassen vervagen. Het vroegere onderscheid bij Philips – de witte jassen waren de baas over de kaki jassen – ligt allang op de voddenhoop. Ook de rode overalls die ze vroeger aan het Huis van Bewaring leverden – met klittenband in plaats van gevaarlijk geachte knopen en ritsen – zijn aan justitieel spinragbeleid ontsnapt.

Toch blijft vakkleding tijdloos, stelt het echtpaar. Jas, broek of schort verduidelijkt je functie en beschermt tegen viezigheid. Dat sluit nostalgie niet uit, weet Piet. Hij knikt naar flanellen Grandfather Shirts uit Ierland en Franse boerenbroeken van Le Laboureur.

Kraaienpakken voor begrafenisondernemers verkopen ze niet. Dat is een gemiste kans, want veel Bossche familiezaken sterven in stilte of zijn al begraven – van banketbakker ’t Kupke tot serviezenzaak Harperink. Zonde, verzuchten Piet en Marlène. Eén troost: ze gaan op halve kracht verder. Online, met een heuse webshop.

Voor de nostalgie.

______________________

Publicatie Brabants Dagblad: 17 januari 2018