Buiging

Wie voor het eerst een Bossche raadsvergadering bezoekt, kan flink in de war raken. Regelmatig zie je raadsleden hun hoofd buigen. Zwijgend, haast verstard. Is het een rituele blijk van dienstbaarheid aan de samenleving? Een begin van publieke boetedoening inzake Theater aan de Parade? Of zuurstoftekort?

Nee, ze twitteren.

Een klein onderzoekje. Van de negenendertig raadsleden in Den Bosch zitten er vijfentwintig op Twitter. Samen hebben ze 19.199 volgers, inclusief dubbelen. Koploper is raadslid Pieter Paul Slikker, landelijke campagnemanager van de PvdA. Zijn partij snakt naar bewegwijzering, maar Pieter Paul durft 2.713 volgers te gidsen. Tweede is Marianne van der Sloot, CDA-raadslid en voorzitter van de KRO. Zij heeft 1.639 followers. Marianne twittert omdat berichten ook bij regen leesbaar blijven. Met stoepkrijttekst ligt dat ingewikkelder. Nummer drie is Judith Hendrickx van De Bossche Groenen met 1.446 volgers. Elke tweet is een twijgje, hoor je haar mompelen. Sociale media besparen papierverbruik.

Andere fractievoorzitters? Ralph Geers van de VVD twittert graag. Favoriete thema’s: criminaliteit en economie. Als ondernemer heeft hij ook een account voor Geers Advies & Projecten – een bedrijfsnaam waarvan de drieletterige afkorting wat onhandig is, gezien de integriteitskwesties die zijn VVD-partijgenoten achtervolgen.

Veelbelovend was Paul van der Krabben. In 2014 meldde de fractievoorzitter van Bosch Belang in het Brabants Dagblad dat hij actief is op het Twitter-account van zijn partij. Een omhelzing van de moderne tijd? Oordeel zelf: het aantal tweets van Bosch Belang is – tromgeroffel, notaris maakt envelop open, applaus – ééntje. Gepost op 15 oktober 2012, twee jaar voordat Van der Krabben zich de schijn van eigentijdsheid aanmat.

Karig twitteraar is Lisette van der Swaluw, leidsvrouwe van de PvdA. Angst? Als communicatieadviseur opende ze ooit een Twitter-account voor de gemeente Veghel. Nu zijn de rapen gaar: die gemeente is opgedoekt.

Wie twittert noch facebookt, is Ben Wagemakers. De CDA-voorman blijft trouw aan het klassieke persbericht. Dat sluit opwinding niet uit: “Leefbaarheid in Hinthamerstraat dreigt onmogelijk te worden.” Oef! Gelukkig werkt Ben overdag bij TUI. Dat biedt kans op reizen met korting naar Fallujah, Kabul of Pyongyang, waar de fractievoorzitter zijn moord-en-brand-conclusie over leefbaarheid in ruimer perspectief kan leren zien.

Nol Roos en Twitter? De leider van de Bossche Volkspartij heeft de moed al in april 2015 laten varen. Na één onbegrijpelijke tweet. Maar het is hem vergeven. Wartaal en een maximum van honderdveertig tekens ís ook geen makkelijke combinatie.

_____________

Publicatie Brabants Dagblad 14 juni 2017